το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σχετική αναφορά στην Ένωση και το Διαρθρωτικό Ταμείο, το λογότυπο του ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία

ΓΓΕΚ, espa banner

Σχεδιασμός καταλυμάτων και βιώσιμη φιλοξενία

4/03/24

 Δρ. Ε. Ανδρέου, Υπεύθυνη Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Consortis

Δρ. Α. Χατζηγιάννης, Υπεύθυνος Τμήματος Υδραυλικών Έργων Consortis

Α. Μαντούζα, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβάλλοντος & Ενέργειας Consortis

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων και έργων βιώσιμης φιλοξενίας

Οι επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν εγχειρήματα ιδιαίτερα σύνθετου χαρακτήρα, για την επιτυχή έκβαση των οποίων απαιτούνται συνέργειες και συνεισφορά πολλών ειδικοτήτων επιστημόνων με γνώση των επιστημονικών θεμάτων και των διαδικασιών. Η Consortis είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία στον τομέα μελετών και παροχής υπηρεσιών  η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς του  Σχεδιασμού και Ανάπτυξης γης, Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας και Υπηρεσιών Συμβούλου. Έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πλήρη κύκλο ζωής ενός αναπτυξιακού έργου. Με έμπειρο στελεχιακό δυναμικό που περιλαμβάνει επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων και καλύπτει το πλήρες φάσμα όλων των Επιστημονικών ειδικοτήτων Μηχανικών, είναι σε θέση να παρέχει επιχειρησιακή αυτονομία (Υπηρεσίες μίας στάσης) με  εξειδίκευση στην εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών υψηλών απαιτήσεων.

Σχεδιασμός καταλυμάτων και βιώσιμη φιλοξενία

Βασική επιδίωξη είναι τα καταλύματα να προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες διαμονής με έμφαση στην βελτίωση και την εξατομίκευση της εμπειρίας του επισκέπτη. Στην Consortis, o σχεδιασμός των ξενοδοχειακών μονάδων έχει στόχο τη δημιουργία καταλυμάτων με ξεχωριστή ταυτότητα τα οποία να ικανοποιούν τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των επισκεπτών. Είναι πολύ σημαντικό ένας χώρος φιλοξενίας να μπορεί να σχετίζεται με τον εκάστοτε τόπο, το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και να μεταδίδει αυτή τη σχέση στον επισκέπτη ως εμπειρία του τόπου.

Είναι γνωστό ότι ο τομέας της τουριστικής βιομηχανίας ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημαντική είναι και η επιβάρυνση στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Συνεπώς στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας ανεξαρτήτως της κλίμακας και του τύπου ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένων  των περιπτώσεων  αναβάθμισης /επανάχρησης υφιστάμενων κτιρίων ή  δημιουργίας νέων μονάδων φιλοξενίας. Οι πρακτικές αυτές αφορούν κατ’ αρχήν σε βασικές παραμέτρους  σχεδιασμού, όπως η προσαρμογή της επέμβασης στο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον ώστε αυτή να είναι σε αρμονία με την κλίμακα του φυσικού και κτισμένου περιβάλλοντος και η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες και το τοπίο. Η ανάγνωση αυτών των χαρακτηριστικών, θα έχουν ως αποτέλεσμα η ταυτότητα του έργου να αναδεικνύει την ταυτότητα του τόπου. καθώς και η επιτυχημένη ανάγνωση και υλοποίηση του προγράμματος, θα καταστήσουν το έργο μοναδικό. Οι πρακτικές βιωσιμότητας αφορούν επίσης στις επιλογές που γίνονται αναφορικά με  κατασκευαστικές μεθόδους και κατάλληλα υλικά μειωμένου ενεργειακού αποτυπώματος, με προτίμηση σε υλικά τοπικά, φυσικά, ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα. Η κατάλληλη επιλογή Η/Μ συστημάτων, η χρήση Α.Π.Ε., η επιλογή ειδικών τεχνολογικών εφαρμογών όπως κατάλληλων συστημάτων φωτισμού, εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης αποβλήτων, η εφαρμογή αυτοματισμών και ψηφιακών τεχνολογιών, βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη και την αποδοτικότητα της λειτουργίας των καταλυμάτων. Επιπλέον, εκτός από τα θέματα περιορισμού των ενεργειακών απαιτήσεων, η προσέγγιση οφείλει να δίνει έμφαση και στα θέματα εσωκλίματος και εξασφάλισης περιβαλλοντικής άνεσης των χρηστών. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναπτύξει ειδική μεθοδολογία σχεδιασμού και  χρησιμοποιούμε νέα διαθέσιμα εργαλεία και ειδικό εξοπλισμό για τον σχεδιασμό, την προσομοίωση και την εκτίμηση των συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης.

Διαχείριση αστικών λυμάτων

Η μελέτη και η κατασκευή μιας μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων ( Αστικά Λύματα) ξεκινάει από την ανάλυση των απαιτήσεων και την κατανόηση της σκοπιμότητας της. Αυτό αποτελεί κάτι περισσότερο από την προμήθεια και εγκατάσταση ενός μηχανήματος ή συστήματος. Καθώς καμία μέθοδος ή προϊόν δεν αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται  κάθε έργο με τις ιδιαιτερότητές του ως μοναδικό. Ένα έργο που αφορά μια μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων θα προβλέπει την επεξεργασία, την συλλογή και αποθήκευση των επεξεργασμένων υδάτων με δυνατότητα άρδευσης ή υπεδάφιας διήθησης αυτών ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου και του πελάτη. Στην Consortis έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που μας επιτρέπουν να επιλεγούμε και να εφαρμόζουμε, κάθε φορά, τεχνικές μεθόδων και εξοπλισμού που συντελούν στην πλέον ενδεδειγμένη λύση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε έργου.

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και Διαδικασίες αδειοδοτήσεων

Στο πλαίσιο των τουριστικών επενδύσεων απαιτείται μία σειρά προκαταρκτικών ενεργειών, αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για τις οποίες είναι απαραίτητη η γνώση και εμπειρία στην εκπόνηση μελετών, γνώση της πολεοδομικής και τουριστικής νομοθεσίας και τήρηση των διαδικασιών. Η Consortis στο πλαίσιο της αδειοδότησης ξενοδοχειακών μονάδων αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όπως: α) Έρευνα/ έλεγχος ακινήτου β) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γ) Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης εφόσον η μονάδα εντάσσεται σε περιοχή του οικολογικού δικτύου Natura 2000, δ) Έγκριση Καταλληλόλητας Γηπέδου/Οικοπέδου, που απαιτείται στο πλαίσιο έκδοσης ΑΕΠΟ από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης (ΕΥΠΑΤΕ), ε) Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης ρέματος που τυχόν εμπίπτει στα όρια του γηπέδου της μονάδας, στ) Μελέτη μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ξενοδοχειακής μονάδας, ζ) Υδρογεωλογική μελέτη διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, η) Μελέτη σχεδιασμού και εφαρμογής συστήματος άρδευσης επεξεργασμένων λυμάτων, θ) Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος, ι) Έκθεση Αποβλήτων στα μητρώα ΗΜΑ – ΗΜΑΤ, κ) Έκδοση οικοδομικών και άλλων αδειών.

Image
Image